Soki - zdrowe jeśli są z owoców i warzyw nie pryskanych, niestety pestycydy przenikają do "zdrowego" świerzego soku.
Warzywa - obróbka termiczna w garnku -> gotowanie to utrata 100% pestycydów i szkodliwej chemii, niestety 50% witamin traci właściwości
Warzywa - obróbka termiczna w mikrofali -> szybko i niezdrowo to utrata 100% pestycydów i szkodliwej chemii, niestety 100% witamin traci właściwości
Warzywa - obróbka termiczna w parowniku -> gotowanie na parze to utrata 0% pestycydów i szkodliwej chemii, no ale tylko 20% witamin traci właściwości
Soki, naturalne źródło zdrowia. Sokowirówka i jej możliwości.
Przepisy na soki.
Zielony sok. Sokowirówka sok. Philips HR1855. Juicer review.
Sok zielony:
połowka ogórka, dwa małe jabłka, 1/8 świeżego ananasa - jak obrać świeżego ananasa (film), pół papryki zółtej = idealny zielony sok
Zawsze do soku dodaję oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia -> pomaga we wchłanianiu się witamin.